Letošní MČR se bude konat v příštím roce. Taková je covidová situace, ale pro všechny zde byla Vánoční cena v DDM Modřany, pod taktovkou Pavla Niezgodzkého. Ten přišel s nápadem uspořádat pro všechny kategorie “závody” v hale, kde jsme před dvěma lety mohli vidět i Modřanského Tarzana (a před mnoho a mnoho lety i MČR).

Kategorie byly vypsány jasně – žáci a žačky na 4,5 m. Dorostenci a ženy na 6 m a pro muže a seniory (pro tento závod masters spadali do kategorie seniorů) obvyklých 8 metrů.

4,5 m – žákyně a žáci

Je příjemné, že nejmladší kategorie dorazila v poměru 6:5 (žáci:žačky). A výkony všech byly úžasné a napínavé. Největší radost mohli mít rodiče, závodníci i organizátoři ze skvělé atmosféry, kterou si tam naši nejmladší vytvořili. Každému hlasitě fandili a podporovali se ve všech kolech.

Zmíním se pouze o pár jménech. Valérie Vytvarová – mladičká závodnice ze Žižkova se bez potíží popasovala nejen se 4,5m lanem, ale i následně v pauze se 6 m. Mariya Kudybyn je také mladičká závodnice s obrovským potenciálem a novým osobním rekordem – 9,21 s – gratulujeme.

Mezi chlapci to byly souboje o setinky (však čtvrtá a třetí příčka ležela pouze 0,04 s od sebe). Nicméně ode všech závodníků to byly skvělé výkony. Obrovský potenciál můžeme vidět u Rostislava Vacka nebo Michala Zelenku, ale i Matěje Holana.

Než se přesunu o pár metrů výše, rád bych podotknul, že snad všichni si zkusili i lano na 6 metrů a úspěšně se s ním popasovali. Jak jsem říkal na místě, je to úžasný výkon, který by málokterý rodič nebo kamarád oněch závodníků/závodnic zvládl tak dobře, jako právě oni. Velká gratulace k výkonům a poděkování za skvělou atmosféru. Budeme se těšit v příští sezóně!

Vánoční cena 2021

6 m – dorostenci a ženy

Na netradičních šesti metrech se pasovali kategorie dorostu a žen. Senioři bohužel navzdory vyhlášení jejich kategorie na 6m tuto vzdálenost nechtěli, a tak byli přesunuti spolu s masters na tradiční 8m metu. Žen bylo bohužel jako šafránu.

Během prvního kola jsme mohli vidět velké množství chyb spojených s tím, jak se závodníci na této délce hledali. Nicméně další kola u většiny přinesla kýžené zlepšení a tak závod dopadl více méně podle očekávání. Dorost s přehledem vyhrál rekordman Adam Novotný před svým bratrem a mistrem republiky v žácích Markem. Bronz bral Richard Kašpar před chybujícím Tomášem Ettelem. V ženách to bylo rozdané jasně, dvě na bednu. Jana Hurdálková před Markétou Kolářovou. Obě si pak zkusili i osm metrů, takže víme, na čem makat.

Vánoční cena 2021
Vánoční cena 2021

8 m – Muži a senioři (+masters)

Na obvyklou vzdálenost se přihlásilo celkem 14 závodníků.

No, zmíním snad jen některé. Lubomír Jokel (druhý mezi závodníky ve spojené kategorii seniorů a masters) si zašplhal zcela nečekaně osobní rekord (10,51 s) a snad udrží formu a trénink i do MČR v Praze a bude to čas začínající devítkou.

Marek Pustaj a Tomáš Filip. Marek si zašplhal téměř sezónní maximum, ale Tomáš Filip překvapil neuvěřitelně snad všechny. Jeho šplh sice v hodnotě 8,98 s nepatří mezi ty zajímavé, ale Tomáše jsme neviděli takto šplhat už roky. Skvělá práce Tome. Karel Janda měl snad sedmý tréninkový den v řadě a tak bylo vidět, že se potýká s nedostatkem dynamiky. Filip Šmejkal začal v poslední době makat jako blázen a tak je jeho třetí místo zasloužené (čas už tolik ne, ale je na tom podobně jako Karel). Stříbro při absenci totální republikové špičky bral moderátor Natanael Měcháček s časem na pohodu pod sedm (6,86 s). Zlato se po většinu sezóny (krom Brna) kývá na krku Martinu Vackovi a tak není překvapením, že ho bral i zde časem 6,29 s.

Vánoční cena 2021

Všem dorazivším děkujeme za podporu našeho malého sportu a jsme rádi, že jste dorazili.
Pavlu Niezgodzkému děkujeme za uspořádání a klukům z Palestry za organizaci okolo.

Nat