Na posledním závodě v OC Olympia Brno zůstalo krásné počasí za prosklenou střechou. V Praze již závodníci a diváci měli možnost být pod širým nebem a užívat si téměř letního počasí plnými doušky. Jaký vlastně byl 18. ročník závodu Modřanský Tarzan, který si právě odkroutil svou plnoletost?

Za mě, jakožto jednoho z organizátorů, závod, který vyšel skvěle. Přes počáteční technické potíže s elektřinou až po malé problémy se startovním tlačítkem, nám vše přálo. Měli jsme zastoupení ve všech kategoriích, a ačkoliv se jednalo o závod početně slabší, mohli jsme vidět zajímavé výkony.

Ženy a dorostenky

Kategorie žen nám nabídla nadstandardní počet čtyř závodnic. Nejmladší závodnice, teprve 8letá Eva Pangrácová, se vyhecovala a vyšplhala ve všech čtyřech pokusech. Její čas 14,30 s nutno brát za úžasný a její souboj se třetí Hanou Vavřinovou (14,01 s) patřil asi k nejnapínavějším a nejvíce sledovaným v průběhu celého dne. Hana patří pod trenérská křídla legendární Veroniky Szabóové, která zase sváděla souboje s druhou Victorií Kleisner, která se vyhecovala k nejlepšímu času 8,78 s a naznačila, že při troše tréninku bychom od Victorie mohli očekávat časy hluboko pod 7 sekund. O vítězce nelze pochybovat a Veronika i při tréninkovém výpadku zašplhala za standardní čas kolem 5 sekund. Její čas 5,14 s berme tedy s rezervami. Veronika, aby tomu nebylo málo, vyšplhala i 8m lano a hned v sobotu prohlásila, že by ráda zaútočila na absolutní ženský rekord na 8m laně.

Dorostenecká kategorie

Dorost se nesl ve znamení souboje dvou Sokolských seskupení – Sokol Praha Libeň a Sokol Pardubice. Mladičký Marek Novotný se při sólo šplhu vyhecoval k super času 7,81 s a jeho věk 12let předznamenává, že před sebou může mít skvělou šplhačskou kariéru. O tři roky starší bratr Adam Novotný se také blýskl hezkým časem 4,86 s a stejně tak u něj věřím, že před sebou má ještě rychlé časy. Bronz bral dlouhoruký a vysoký Dan Unzeitig také v osobním rekordu 4,3 s, který trochu natáhl sáhy a nepochybuji, že letos padne čas pod 4 sekundy. Jediný zástupce Sokola Pardubice byl Vilém Chaura. Tento závodník má potenciál na časech kolem 3,6 s, ale tentokrát (a nejsem si jist, zda také náhodou ne v osobním rekordu) se musel s časem 3,78 s „poklonit“ suverénovi letošních tabulek, a to Markovi Valutovi. Jeho čas 3,18 s jen zlomeček sekundy zaostal za osobním maximem. K sourozencům Novotným bych rád poznamenal, že před svým závodem si oba vyšplhali plnou délku lana a odnesli si zaslouženou pamětní plaketu.

Pavouk – vyřazovací závod na 4,5 m

Trochu nestandardně Modřanský Tarzan začíná závodem na 8m laně. Je to způsobeno zájmem organizátorů z Palestry uspořádat vyřazovací závod na 4,5 m dlouhém laně na samotném závěru klání. Tento „vložený“ závod nakonec vyhrál, stejně jako i hlavní kategorii, Patrik Valut před Ondřejem Košťákem.

Kategorie “M” – Muži a Masters

Ve zmíněné hlavní kategorii se představilo 14 mužů a tři zástupci kategorie Masters. Dva závodníci bohužel ani jeden pokus nedokončili. Přesto však hlavní kategorie nabízela zajímavé výkony, ačkoliv ne ve špičce, ale spíše uprostřed, o to více jsou však některé časy hodnotnější.

O leaderovi této sezóny není pochyb. Patrik Valut si jde na závodech, kam přijde, pro jasné vítězství. Tentokrát neměl žádného soupeře, který by mu mohl jakkoliv konkurovat, a tak jeho čas 6,35 s zcela bohatě stačil na zlato. Jakub Nantl, nadšenec a objev roku 2018, jeden ze dvou závodníků, které jsme mohli vidět zatím na všech závodech. S časem pro něj velmi podprůměrným uzmul stříbro s časem 6,93 s. Bronz velmi překvapivě připadl na Natanaela Měcháčka, který se každoročně ujímá moderování tohoto závodu. Nat spíše se štěstím, než-li s kvalitním šplhem, mohl za čas 7,27 s být nadšen a o to více, že krom zmíněného moderování má nakonec placku. Tu totiž stejně tak mohl získat Ondřej Košťák, který se ke šplhu teprve vrací. Navíc jakožto jediný závodník, který se aktivně účastnil všech ročníků Modřanského Tarzana, ani tento ročník při zvýšené teplotě nehodlal vynechat. Jeho čas 7,40 s překvapil včetně jeho asi i všechny přítomné diváky a závodníky. Maličko smutný byl výkon Marka Pustaje, který za čas 7,91 s rozhodně nadšený být nemohl. Zejména při uvědomění si, že na medaili měl, ale na kdyby se bohužel ve sportu nehraje. Václav Kotlan se zcela sám vydal z Příbrami do Prahy a my mu za to jsme velmi vděční. Sám Václav prohlašoval, že nebude moc rychlý a bohužel čas 8,18 s to podpořil. První v kategorii Masters, celkově sedmý mezi muži, skončil Ladislav Kubeček s časem 9,44 s. Ten porazil téměř o sekundu osmého, zároveň moderujícího, Michala Fejgla. Tomu se tímto “splnila” noční můra, a to závod, kdy se ani jedním časem nedostane pod 10s hranici. Důležité je zmínit následující dva závodníky, kteří ač s časy nad 10 sekund, tak měli ze závodu obří radost. Josef Kubišta a Dušan Pokorný se totiž na Modřanském Tarzanovi poprvé nominovali na mistrovství republiky. Josef s časem 11,33 s a Dušan s časem 11,41 s. Oba si tímto vytvořili nové osobní rekordy a za celou organizátorskou skupinu jim z plného srdce blahopřeji a přeji další a rychlejší časy. Dušan nám zároveň uzavřel závodníky TOP 10. Jak můžete vidět z časů i výsledkové listiny, Modřanský Tarzan nebyl ani nejrychlejším, ani nejpočetnějším závodem sezóny. Za to si troufnu říci, že to byl závod zatím s vůbec nejpřátelštější atmosférou, a právě to z něj dělá závod, který stojí za to každý rok navštívit.

Nat